thisplay.us

tentoonstelling / kunstenaar

Hans Verhaegen

Ongeschilderde afdrukken

”Mijn niet-geschilderde prints zijn ook een soort van foto's. Een camera is een machine die op een welbepaalde manier een moment vat, van wat je denkt door de lens te zien. Tegenwoordig wordt een fractie van een stroom van realiteit die zich afspeelt voor de lens bewaart in een digitaal formaat. We willen blijven geloven dat foto's de realiteit weergeven. Allicht zijn het slechts illusies.

De kleine stukjes code die ik schrijf, produceren animaties, een stroom van composities volgens de regels van de instructies in de code. Net zoals een fotograaf, druk ik op een knop om een instantie van wat ik dacht te zien, te bewaren. De afbeeldingen die ik kies om af te drukken zijn werkelijke uitbeeldingen van de instructies die ik schrijf.

Mijn afdrukken zijn geen schilderijen en zijn ook geen autonome objecten. Deze kleurrijke composities zijn contemplatief van aard en representeren waarschijnlijk mijn fragmentarisch blik op de dingen.”

Vertaald uit de tekst 'This appearing at once', Hans Verhaegen, 2015

Hans Verhaegen

Hans Verhaegen (°1966) werkt veel met computer. Kleine stukjes code produceren animaties waaruit prints en videos ontstaan. Zijn recent werk wordt gekarakteriseerd door Tetris-achtige menselijke figuren die in strakke rasters of in ingewikkelde abstracte configuraties worden getoond. Het zijn experimenten met kleuren en vormen ergens tussen chaotische orde en berekende intuïtie. De herhaling van de eenvoudige menselijk vorm geeft de animaties en de prints op papier veeleer een uitgelaten en humoristische toon, maar verraden misschien ook een ietwat donkerder visie op de menselijk conditie.

Website: www.hansup.be
Twitter: @hansup

Contact: hans (at) thisplay (dot) us